Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ESF

2008.09.22

ESF=Európai Szociális Fórum (European Social Forum)

Az odafelé tartó buszút egész tűrhető volt,elég sokszor megálltunk és megúsztuk veszekedések nélkül és még aludni is egész sokat tudtam.Már a körülményekhez képest.Mert amikor hajnali négykor kiderült,hogy rossz kikötőbe jöttünk,akkor elég éberen izgultam,hogy ne késsük le a kompot.És nem késtük le,sőt onnan néztük a napfelkeltét (vagyis ami látszott belőle a felhőktől).Még aludni is tudtam tíz percet.Aztán kiszálltunk Dániában és nagyonnagyon szép idő volt és egyszer el kell oda mennem,mert láttam egy partrészt,ami nagyon tetszett,meg úgy az egész.És az egyik megállóban hintáztunk a papával.Dán hintán,bizony :)

Malmöről az első benyomásom az volt,hogy mindenki biciklivel jár,de nem mindenki,csak az embereke nagy része.És az utcán meg a boltok előtt meg mindenhol van egy rakás bicaj,aminek a háromnegyede nincs lelakatolva és nem viszik el (csak néha a kereket...).Viszont egyszer kaptunk egy rossz biciklit,hogy vigyük haza,mert a tulajdonosának már nem kell,csak ki kéne cserélni a kerekét.Ilyen is van...

Szóval,megérkeztünk a Baltiska Hallhoz 11-re és kiderült,hogy csak egytől lehet regisztrálni.Jó,akkor várjunk.
Elmentünk a papával sétálni és volt ott egy gyönyörű park virágokkal meg egy tóval,ahonnan kijöttek a kacsák meg a ludak és várták hogy megetessem őket,de nem tudtam nekik semmit adni.És voltak hattyúk is.
Aztán visszamentünk és még négy órát ücsörögtünk (többek közt néztem,ahogy a Boldi meg a papa Gipfezik,a Ferivel beszélgettem és hotdogot ettem),aztán elvittek minket egy sulihoz,ahol elvileg lakni fogunk.

Jó,bepakoltunk egy terembe,ahol volt már egy ukrán csoport,de sebaj,siessünk,mert háromnegyed óra múlva kezdődik a megnyitó a Folkets Parkban.
De nem tudtunk sietni,mert átküldtek minket a másik tornaterembe.Ott kipakoltunk,a zenészek átöltöztek és elindultunk.Végülis csak fél órát késtünk,ez nem olyan sok,meg úgyse volt semmi különös,azon kívül,hogy a Pali beszédet mondott és kaptunk egy csomó szórólapot.
Viszont volt ott egy jópofa szökőkút,ami rózsát akart mintázni (vagyis nem csak akart,hanem mintázott is),aminek a virága enyhén szólva rózsaszín volt.És akkorsem szép az a szín,nem vagyok hajlandó vitatkozni :-p
Viszont annyi előnye volt a megnyitónak,hogy rájöttem,hogy igenis tudok annyira angolul,hogy szemináriumokra is beüljek.

Naszóval,este tíz körül megérkeztünk a tornatermünkbe,ahol közölték velünk,hogy tűzvédelmi okokból egyrészt beljebb kellett volna tenni a cuccainkat,másrészt meg át kell költöznünk a tornacsarnokba.Ami kb két perc sétára voltonnan,de este tízkor már kinek van kedve összepakolni a laticellt meg hálózsákot meg táskát,mindent?!
Szóval a fele társaság költözött,a fele maradt.Mint pl én.

Másnap reggel átköltöztünk egy sokkal nagyobb terembe,ami tele volt pingpongasztalokkal.Vagyis csak az egyik sarok,de ott volt vagy harminc darab.Ja,el ne felejtsem: a svédek adtak HÁROM térképet.Namost,a három térképből lehetett csinálni egy úgy-ahogy normálisat,de azt is egyórás munkával.Egyszerűbb lett volna rögtön egy jót adni...na mindegy.
Elindultunk szemináriumot keresni és meg is találtuk Sofielundot (nem volt nehéz,kb 50 métert kellett megtenni),viszont az előadást,amire be akartunk ülni,nem találtuk,úgyhogy helyette benéztünk egy Latin-Amerika gazdasági helyzetéről szóló szemináriumra.Utána a felnőttek nemtudom mire mentek,én meg egy ifjúsági workshopra (az iskolarendszer problémáiról volt szó) ültem be Lacival,Danival.
Délben kiosontunk és elmentünk kajálni egy önkiszolgálóba,ahol kaptunk egy jó nagy adag kaját,amit nem bírtunk megenni.Legalábbis én nem.Utána beálltunk a buszmegállóba,lemásoltam a papa térképére a buszemgállókat és vagy húsz percig vártuk a szép fehér ESF-es buszt,amire volt ingyenjegyünk,de aztán feladtuk és gyalog vonultunk a
Möllevångenbe.

Aztán beültünk egy szemináriumra,ami nem tudom,miről szólt (azt hiszem a szociális szervezetek jövőjéről),mert az ég világon semmit nem értettem belőle,mert 1.messze voltunk az előadóktól,2.teljesen érthetetlenül beszéltek angolul.Még a Boldi sem értette teljesen.
Úgyhogy Danival kiszöktünk és  a rózsás szökőkúttal szemben leültünk a lépcsőre beszélgetni meg cukrot enni.(a cukrot ingyen osztogatták,ahogy a kutyalabdát,almát,kulacsot meg még jópár dolgot)Aztán később Fruzsi és Dénes is csatlakoztak hozzánk,aztán meg visszamentünk megnézni,hogy hol tart az előadás és kaptunk még cukrot.Vagyis én kaptam,de nekem nem kellett,úgyhogy továbbadtam.
Utána mentünk antifasiszta gyűlésre,ahol Laci is beszélt,az érdekes volt,csak a vége felé már nem tudtam figyelni.
Este kiderült,hogy a zuhanyzó csak hajmosásra használható,de arra is csak akkor,ha a falhoz lapulva igyekszem magamrahadonászni a vizet.Elég vicces látvány lehetett...és másnap hajnalban csend volt,pedig a Boldi azt mondta,hogy előző hajnalban az oroszok elkezdtek hálózsákban futni meg gurulni.Ühüm.

Viszont péntek reggel kaptunk cerbonát meg sajtot (ami nem ízlett,de az lényegtelen) Bélától.
Újfent beültem egy ifjúsági workshopra,aminek a nagy részét értettem,csak éppen a lényegét nem.Gyerekek,mit jelent az hogy "flexicurity"?????Áhh,mindegy mostmár.
Aztán mentünk kajálni,gyrost vettünk és fejenként ötven koronáért adtak hét darabnegyven centi hosszú és tíz centi vastag gyrost.Finom volt,az egy dolog,de két ebédre sok volt nekem...
Aztán úgy döntöttem,hogy nem várom meg,amíg a papa sorrakerül beszédben,hanem elmegyek városnézni.Aztán a Folkets Parkban összefutottam Attilával,Barnával,Bandival meg Neumann Palival és velük folytattam a városnézést,miközben kiderült,hogy Pali szerint az emberek ötszáz éve okosabbak voltak,mint most,nincs szükség pártokra és nem kell utakat építeni.
Aztán azon ment a vita,hogy a templom,amit találtunk az katolikus vagy református,mire a padon ülő bácsi közölte,akinek volt egy nagyobb uszkára,mint a Foltos (és akit Tobdi-nak hívtak)hogy lutheránus,mire azon kezdett el menni a vita,hogy a lutheránusok a reformátusokkal vagy az evangélikusokkal egyenlőek.De aztán jött egy játszótér és leálltunk hintázni (szegény svéd kisgyerekek,elfoglaltuk a játékukat...).Aztán meg megnéztünk egy másik templomot,bentről is,az nagyon szép volt,pedig általában nem szeretem a templomokat.
Aztán még tévelyegtünk egy darabig és mire hazaértünk,a papa elment sétálni a Danival,én meg majdnem megsértődtem,hogy engem otthagyott,amikor felhívott,hogy mi is menjünk a Boldival.Úgyhogy el is indultunk,de a Boldi tíz méter után meggondolta magát,úgyhogy egyedül mentem és jó helyen szálltam le.Ojjé.
Az óvárosban sétáltunk egy sétáló utcán,megnéztünk egy udvarban levő kávézót,a tengerpartot világítótoronnyal,az elforgatható hidat és egy tízemeletes személyszállító hajót.Visszafelé egy idegbeteg sofőrrel mentünk,aki minden piros lámpánál elkezdte hintáztatni a buszt.Aztán meg jóéjt.

Szombat délelőtt Matyi bácsi előadására mentünk volna,de először kiderült,hogy rosszul nyomtatták és nem Möllevångenbe kellett volna menni,hanem Sofielundba,de ott meg azt mondta az önkéntes csaj,hogy elmarad az előadás,pedig nem is maradt el.
Viszont a Boldi volt eszperantó-gyűlésen és miután vége lett,elmentünk kajálni az első szállásunk elé és megettük a maradék gyrost.
Reggel esett az eső (jellemző,egy nap,csak amikor nem kéne...),de délután már sütött a nap.
Délután mentünk demonstrálni.Vagyis nem mindenki,de ezt most hagyjuk...(a társaság egyik feléről megvan a véleményem...)a csapat egyik fele az elejétől ment (látni kellett volna a Boldi "lelkes" arcát a PACE-s zászlóval a hátán...),mi meg a Nobeltorget-en csatlakoztunk be két transzparenssel meg egy "LEHET MÁS A VILÁG!" feliratú zászlóval.Amit mellesleg én is vittem,majdnem végig.Egy csomó fénykép készült,többek között a Mögöttünk masírozó Sexworkers-zászlóról,a dobosokró,a tömegről,Daniról és rólam,az ATTAC-os zászlóval,a Boldiról a PACE-s zászlóval meg a papáról és Dénesről a Marx Társaság-transzparenssel.
Nagyon jó volt,csak kicsit sok,nekem még ez az öt kilométer is,hát akik még kilencet mentek...(kivéve a Boldit persze,ő soha nem fárad el).Este meg tizenöten négyféle irányból érkeztünk a szálláshoz,ahol volt egy kisebb veszekedés(de ami történt megtörtént,most már mindegy...),aminek következtében Danival elmentünk sétálni egy kicsit és megint megállapítottuk,hogy Malmö szép város és tiszta és egyáltalán,maradjunk még itt.

Éjszaka nem aludtam valami jól,de legalább fürödni tudtam,mert a zuhany valamelyest megjavult és már nem kellett a falhoz lapulni,csak simán aláállni és összevizezni a hajamat.Már máshogy nem ment XD
Vasárnap reggel pakolás (és nem kaptunk cerbonát...:D előtte minden reggel és/vagy este kaptunk :D),Danival séta a toronyhoz,ami vagy templom vagy nem,azt nem tudtuk eldönteni,és a cigisdobozt ugye nem dobáljuk a fűbe,köszönömszépen.Aztán Sofielundon megrohamoztuk a játszóteret és hintáztunk egyet (igenis szeretek hintázni.Ez van,kész),aztán szereztünk keményfedeles füzetet INGYEN (itthon kétezernél kezdődik egy ilyen),aztán beültünk a magyarországi romák helyzetéről szóló szemináriumra,ahol a magyarokon kívül volt három másik hallgató,akik közül az egyik nem tudott angolul és senki nem fordított neki.Köszönjük az érdeklődést :(
Aztán sakkoztunk és én nyertem (ritka alkalom),utána elmentem a Folkets Parkba lefényképezni a rózsaszökőkutat.Mire visszaértem,már majdnem pakolhattuk is le a cuccokat és indultunk.

Vasárnap délután és ma délelőtt között buszút,este aludtam vagy egy órát,még kevesebbet mint odafelé,aztán a félnégyes megálló után Dani megengedte,hogy ráfeküdjek és vízszintesben már tudtam aludni kemény négy órát XD(és még mindig Dani-szagú a pulcsim) 
Sajnálom,hogy így lett vége,mert azért jó volt és jól éreztem magam...legközelebb majd figyelj jobban :(

Na,mit tudtunk még meg?
- Malmö tele van bicajosokkal ...(ahogy valaki okosan megállapította:"-Az úttesten is és a járdán is a bicikilsekre kell figyelni,mert különben elütnek!")
-. ..és fodrászokkal (átlag kétutcánként egy fodrász.vagy kb így)
- viszont nincs tele szeméttel
- ha vki a padon hagyja a három kirándulóstáskát,jól megtömve,akkor se viszik el
- Józsinak elég radikális elképzelései vannak XD
- a svédek nem tudnak egy ekkora eseményt megszervezni
- itt is élnek magyarok a hatodik emeleten
- finom a csoki
- a Boldi gyorsabban sétál,mint gondoltam
- a kurdoknak és az oroszoknak nem véletlenül nincs névjegykártyájuk
- hintázni jóóóó
- Helga pont úgy vihog,mint a képregények szereplői ("Hihihihi-hahahaha"),főleg este
- négy nap alatt táskányi propagandát össze lehet szedni
- Fruzsi nem szereti a sört,Dani az olivabogyót,én meg a barackbefőttet
- Svédországban a legfontosabb előírás a tűzbiztonsági szabályok betartása
- megéri majd a sok pótlandó anyagot a suliban ez a "kirándulás"

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.